Αρχιμ. Νεκτάριος Δρόσος

Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας (ΑΠΘ)

Ι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου – Πολυδενδρίου

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανήκει χρονολογικά στον 16ο αιώνα. Η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα, στην κόγχη του Ιερού Βήματος, αναφέρει:

+ΕΘΕΜΕΛΗΩΘΗ                                     +ΕΘΕΜΕΛΙΩΘΗ

ΝΟΝΑΩΣ ΤΗΣ ΚΙ                                      ΝΟΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙ

ΜΗΣΕΩΣ ΜΙΝΙ ΑΥ                   =               ΜΗΣΕΩΣ ΜΗΝΙ ΑΥ

ΥΟΥΣΤΟ+ ΙΒ +ΕΤΟΥΣ                             ΓΟΥΣΤΩ +ΙΒ +ΕΤΟΥΣ

ΖΟΣΤ +Η ΚΙΜΙΣΙΣ ΤΙΣ                             ΖΟΣΤ +Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ

ΠΑΝΑΥΙΑΣ+                                              ΤΗΣ

                                                                     ΠΑΝΑΓΙΑΣ+

Το έτος της θεμελίωσης, του ναού της Κοιμήσεως της Παναγίας είναι ΖΟΣΤ = 7076-5508 = 1568. Δηλαδή και ο ναός αυτός ανήκει χρονολογικά στο β΄ μισό του 16ου αι., όπως και ο ναός της Ι. Μονής του Γεννεσίου της Θεοτόκου.

Ο ναός αυτός (της Κοιμήσεως) είναι κατάγραφος από τοιχογραφίες που, πιθανότατα ανήκουν στο 17ο αι., χωρίς αυτό να στηρίζεται σε επιγραφή.

Στο ναό, και πάνω από την δυτική είσοδο, υπάρχει μία επιγραφή, από την οποία σώζονται μόνο δύο γραμμές και που εύχεται στην αγία Τριάδα ως εξής:

ΤΟΥΤΟΝ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝ ΣΤΕΡΕΟΣΟΝ ΚΥΡΙΕ ΩΝ

Ο ΠΑΤΗΡ Ε(ΥΛΟΓΗ)ΣΕΝ

Ο ΥΟΣ ΕΣΤΕΡΕΟΣΕ Κ(ΑΙ) ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ

ΑΓΙΟΝ ΕΦΑΝΕΡΟΣΕΝ ΕΝ ΚΟΣΜΩ ΤΡΙΑΣ ΑΓΙΑ (ΔΟΞΑ ΣΟ)Ι

Στη συνέχεια το κείμενο προφανώς θα αναφέρει για την ιστόρηση ή την ανέγερση, πλην όμως η επιγραφή είναι ασβεστωμένη, ίσως δε και κατεστραμμένη. Δυστυχώς, όλες οι τοιχογραφίες δεν είναι ορατές, διότι έχουν ασβεστωθεί ή έχουν καταστραφεί με τον καιρό. Εκείνο, όμως, που πρέπει να επισημανθεί εδώ, είναι ότι σε ορισμένα σημεία του ναού διακρίνεται δεύτερο στρώμα τοιχογραφιών, που πιθανώς ανάγεται στο 16ο αιώνα.

Περιεχόμενα

Κοινοποίηση

Προτεινόμενες Αναρτήσεις

ΔΕΣΙΑΝΗ

(Όπως διηγείτο ο Σακελαρίου Γεώργιος και Κων/νος Μυλωνάς κάτοικοι του χωριού τούτου 1952, 10 του θεριστή): – Πως γιόρταζαν οι κάτοικοι της Δέσιανης τον Δεκαπενταύγουστο επί Τουρκοκρατίας; + Αύγουστος Χρυσομήνας, καλομήνας ή απλοχέρης έτσι τον λέγουν παλιά το μήνα αυτόν οι ζευγάδες. Ο Θεός δώρισε όλα τα αγαθά για να

ΕΥΕΡΓΕΤΑΙ – ΛΟΓΙΟΙ

«ΑΓΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΧ. ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ Ο Δημήτριος Αχ. Ηρακλείδης ήταν γόνος μιας μεγάλης και παλιάς πλούσιας αγιώτικης οικογένειας εμπόρων και πολιτικών τοπικής εμβέλειας. Μας είναι γνωστή ήδη από τα πρώτα χρόνια του 19ου αι. από το αγιώτικο αρχείο της Ε.Β.Ε. Ο θείος του Δημήτριος Νικολάου Ηρακλείδης, κάτοχος μεγάλης

Ευχή διά τας μέλισσας.

Κύριε Ιησού Χριστέ ο δημιουργός του σύμπαντος κόσμου και επιβλέπων επί πάσαν κτίσην αλόγων ζώων, πτηνών, ιχθύων και ερπετών. Επίβλεψον Δέσποτα εξ Αγίου κατοικητήριόν Σου, επί το μελισσομάντρι τούτο και ευλόγησον αυτό. Διαφύλαξον από πάσης φαρμακείας και επαοιδίας, παντός κακού περιεργείας τε πονηράς και πανουργίας ανθρώπων. Δος Κύριε εις το